Tilbake til startsiden

Nadderud stadion og idrettsanleggene omkring

Se også detaljkart

Adressen til Nadderud stadion er Gamle Ringeriksvei 59. (Gårdsnr. 19, Bruksnr. 368)

Nadderud stadion er et stadion for fotball og friidrett. Det ligger på det området som tidligere het Nadderudjordet. Beslutningen om å bygge et idrettsanlegg ble fattet allerede i 1958, men banen sto ikke ferdig før i 1966.

Nadderud stadion er mest kjent som hjemmearena for Bærums fremste fotballklubber. I tillegg til Stabæk Fotball har både Jardars damelag og Bærum Sportsklubbs herrelag spilt på Nadderud i lange perioder. Fra sesongen 2009 har også Stabæk Fotball kvinner spilt her. Anlegget ble opprustet med ny hovedtribune etter Stabæks opprykk til eliteserien i 1994. Publikumsrekorden skriver seg fra 1970, da kvartfinalen i cupen mellom Stabæk og Strømsgodset trakk nær 10 000 tilskuere.

Nadderud stadion eies av Bærum kommune, men Stabæk Fotball har hatt ansvaret for driften av anlegget siden 2004.
Stabæk Fotball
ble seriemestere i 2008. Klubben flyttet så til sin nye hjemmebane på Fornebu, Telenor Arena, i 2009.

Stabæk var på Fornebu til og med 2011-sesongen, og flyttet så tilbake til Nadderud. Det ble vanskelig å kombinere toppfotball med konserter o.l. slik eieren av Telenor Arena ønsket.

Siden starten har Nadderud stadion vært benyttet av friidrettsklubbene i Bærum til trening og konkurranser. Både i 1966 og 1985 ble det arrangert NM i friidrett på Nadderud, og banen har siden 1962 vært hovedarena for Tyrvinglekene.

Tidligere ble gressbanen islagt om vinteren. I 1970 spilte Stabæk og Strømsgodset NM-finale i bandy på Nadderud, og Drammenslaget vant 3−1.

Vivil Handicapidrettslag arrangerte hvert år Vivil-lekene på Nadderud stadion (senere i Bærum idrettspark på Rud). Dette er et av landets største stevner for funksjonshemmede idrettsutøvere.

I 2024 ble det endelig vedtatt at det skal bygges nytt stadion. Det vil ligge nærmere Gamle Ringeriksvei og vil romme ca. 8000 tilskuere. Hvis alt går etter planene, kan nytt stadion stå klart i 2025

I tilknytning til stadion skal det utvikles en idrettspark som et stort, grønt, parkmessig område med ulike idrettsanlegg og områder for egenorganisert aktivitet. Det ferdige prosjektet vil ha et bebygget areal på rundt 20.000 kvadratmeter, hvorav om lag 4.800 kvadratmeter næringsarealer. Arealene skal eies av Backe Eiendom. Driv Eiendomsforvaltning, som er 50 prosent eid av Backe, skal stå for forvaltning, drift, vedlikehold, utvikling og service av hele anlegget.
I næringsarealene planlegges dagligvarebutikk, treningssenter, serveringstilbud og kontorer som blant annet skal huse nye klubblokaler for Stabæk
I 2026 skal nye Nadderud stadion stå delvis ferdig, og være klar til seriestart for Stabæk Fotball. Hele Nadderud idrettspark skal stå ferdig i 2027. Totalrammen på prosjektet er nærmere én milliard kroner. Prosjektet skal finansieres av Bærum kommune, men kommunen vil også få betydelige midler tilbake gjennom momsrefusjon og spillemidler.


Nadderudhallen ble bygget i 1969 med svømmehall og er tilholdssted for en rekke idrettsforeninger. Se detaljkart og bilde ovenfor.

Før Nadderudhallen ble åpnet, var idrett stort sett noe man bedrev utendørs i Bærum. Mange skoler fikk etter hver gymnastikksal, men for mange var "idrettshall" et fremmedord.

Da Nadderudhallen åpnet, hadde den flerbrukshall for hallidretter, svømmehall med stupeanlegg, bowlinghall og kafeteria.
I kjelleren var det egne lokaler for Ippon Judoklubb som ble stiftet i 1970.
Hallen inspirerte alle som brukte den til ny fremgang. Stabæk IFs håndballag, "Stall Otto" etter den karismatiske treneren Otto Pedersen, etablerte seg i eliten og gikk til topps i NM to ganger. Basketballspillerne gjorde det også stort på 1960- og 1970-tallet. Det ble ni NM-gull til damene og ti til herrene. Bærumsvømmerne og Bærum Stupeklubb fikk også mange NM-gull.

Hallen ble jevnlig brukt til nasjonale og internasjonale stevner og mesterskap.

I 1999 ble anlegget totalrenovert for 200 millioner kroner.


Arena Bekkestua, som er et multianlegg for sport og kultur for unge, kom i 2006. Se detaljkart.
På hjemmesiden står følgende (noe redigert):
"Bekkestua skatepark oppsto som utendørsanlegg i 1997. Anlegget ble etablert og driftet av ungdomstjenesten som en egenorganisert møte- og aktivitetsplass for ungdom. Anlegget var i trevirke, betong og asfalt og hadde blant annet miniramp til skating. I 2000 fikk man en brakke med sofakrok, toalett, kjøkken og kontor. Ønsket om å få til et innendørs tilbud sto veldig sterkt hos ungdommene. Sammen med ungdomstjenesten ble dette en realitet. I 2004 ble utendørsanlegget revet for å gi plass til Arena Bekkestua som åpnet dørene 1. september 2006.

Arena Bekkestua består av 2 hoveddeler. En temperert aktivitetshall med grunnflate på
790 kvadratmeter, med en integrert klimatisert 2. etasje på 300 kvadratmeter. Uteanlegget på ca. 2000 kvadratmeter er i hovedsak tilrettelagt for skating, BMX-sykkel og inline-rulleskøyter (skøyter med 2−5 hjul som står på linje). Aktivitetshallen med aktivitetsflate på
ca. 65 kvadratmeter på bakkenivå er tilrettelagt for allsidig aktivitet, men primært tilrettelagt for skate, BMX-sykkel og inline-skøyter. Hallen er utformet med fleksible løsninger der alt løst inventar kan flyttes og legges om slik at en kontinuerlig kan lage nye aktivitetslandskap. Konstruksjonen i aktivitetshallen er tilrettelagt for installasjon av aktivitetsmateriell fra tak og ut fra vegger. Andre etasje har 58 kvadratmeter tilrettelagt for dans og styrketrening og for møter, seminar og samlinger. 28 kvadratmeter er benyttet til rom hvor det er tilrettelagt for opplæring i bruk av media til internett. Andre etasje har i hovedsak glassvegger, slik at besøkende kan følge med på de fleste av aktiviteten i anlegget."


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Arenabekkestua

Vårt Bærum (2020). Dinamo Forlag

Budstikka 17. desember 2021

Budstikka 29. juli 2023

Budstikka 22. mars 2024

Budstikka 23. mai 2024

Budstikka 3. juni 2024

Nadderud stadion 2009. Sett fra sydvest. Kilde: Bærum bibliotek

 

 

Nadderud
Arena

 

Nadderud stadion og anleggene omkring. Sett fra syd. (Tekstene står litt for høyt,
1 cm over, de røde merkene de tilhører). Kilde: Google Earth